De Roek (Corvus frugilegus)

De roek
Familie De roek heeft hier 3 in Nederland voorkomende familieleden: de kraai (Corvus corone), de kauw (Corvus monedula) en de raaf (Corvus corax).
De latijnse naam voor de roek is Corvus frugilegus; frugilegus betekend letterlijk 'vruchten verzamelend' en de familienaam Corvus betekend 'raaf' en de roek is dus letterlijk een 'vruchten verzamelende raaf'.
Kenmerken De roek is, net zoals de andere kraaiachtigen, zwart met een bijzondere glans als er zonlicht op de veren weerkaatst. Het kenmerk van de roek is een grijze snavel.
Eten voornamelijk zaden en insecten (emelten).
Geluid Ook al zou je het niet zeggen, toch is het zo dat de hele familie van kraaiachtigen onder de zangvogels valt.
De roek kenmerkt zich door een helderder en minder scherp 'kaah' en maakt bij elke uitroep een buiging.
Details
Corvus frugilegus Spanwijdte: 81-94 cm
Nederlands Roek Lengte: 41-49 cm
Engels Rook Gewicht: 460-520 gram
Frans Corbeau freux Aantal: rond de 64.000 broedparen
Duits Saatkrähe Periode: hele jaar
Nest Roeken broeden in grote kolonies in grote loofbomen. Zo'n kolonie kan uit honderden nesten bestaan. Ze broeden tussen maart (soms februarie) tot mei. Het nest bestaat uit takken en twijgen en het wordt gevoerd met allerlei zachte materialen zoals gras, mos, stro, wol, enz. Er worden 3 tot 5 eieren in gelegd en deze worden in ongeveer 18 dagen uitgebroedt.
Gedrag De roek is een echte groepsvogel. Ze slapen in grote groepen op vaste slaapplaatsen en broeden soms in hele grote kolonies. Soms sluiten kauwen of kraaien zich aan bij zo'n kolonie.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.