De Nachtzwaluw (Caprimulgus europaeus)

Nachtzwaluw - wikipedia.org - B.Gliwa
Sinds 2001, het jaar van de baardman, selecteren SOVON en Vogelbescherming Nederland ieder jaar één vogelsoort waar extra aandacht aan wordt besteedt. Dit jaar is het jaar van de nachtzwaluw. Maar weet u wat een nachtzwaluw is? Waarschijnlijk heeft u er nog nooit één gezien en misschien ooit één gehoord. Hier wat informatie over deze mysterieuze nachtvogel.

Familie De nachtzwaluw heeft geen familie die in Nederland voorkomt, hij is de enige soort van zijn familie die in Europa voorkomt. De nachtzwaluw is niet verwant met zwaluwen en gierzwaluwen, hoewel zijn naam wel doet vermoeden.
Kenmerken Goed gecamoufleerd met een (grijs)bruine bovenkant met lichte tekening en een iets lichtere onderkant. Het mannetje heeft witte vlekken aan het uiteinde van zijn vleugels en staart. Het vrouwtje is donkerder dan het mannetje.
Het gaat de laatste tijd goed met de nachtzwaluw in Nederland. De populatie broedvogels is sinds 1990 verdubbeld.
Eten De nachtzwaluw is een insecteneter en hij jaagt vliegend.
Geluid De zang van de nachtzwaluw is een tussen twee tonen wisselend rrrrrrrrrr... dat hij vooral laat horen op rustige, warme nachten en wat hij, met korte pauzes, uren volhoudt.
Details
Caprimulgus europaeus Spanwijdte: 55-65 cm
Nederlands Nachtzwaluw Lengte: 26-28 cm
Engels European Nightjar Gewicht: 68-85 gram
Frans Engoulevent d'Europe Aantal: circa 1700 broedparen
Duits Ziegenmelker Periode: zomer (broedseizoen)
Nest Er wordt geen nest gemaakt. De twee ellipsvormige eieren worden gewoon op de grond gelegd en het vrouwtje broed ze daar uit. De eieren zijn wit/crèmekleurig met bruine vlekjes. Mocht het nest te veel verstoord worden dan besluiten ze soms om te verhuizen. Terwijl ze achteruit lopen rollen ze de eieren naar een betere plek of ze dragen de eieren in de bek.
Gedrag De nachtzwaluw is een echte nachtvogel. Hij is alleen 's nachts actief. Als hij vliegt heeft hij een soepele, uilachtige vlucht en een silhouet dat aan de Koekoek doet denken. Overdag zit hij in de lengterichting op een tak gedrukt of tegen de grond zodat hij bijna niet opvalt met zijn goede schutkleur.
In april-mei komen de nachtzwaluwen vanuit tropisch Afrika hierheen om te broeden. Ze zoeken voornamelijk naaldhout en heidevelden en ze komen ook veel in Noord-Brabant, Noord-Limburg, de Veluwe en Drenthe voor. In augustus-september trekt hij weer weg naar Afrika.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.