De Nachtegaal (Luscinia megarhynchos)

Nachtegaal -  wikipedia.org
Familie De enige familie van de nachtegaal in Nederland is de blauwborst (Luscinia svecica), die hier zowel broedvogel als doortrekker is.
Kenmerken Voor mensen die de nachtegaal voor het eerst zien is dat meestal een teleurstelling; ondanks dat hij beroemd is om zijn zangkunsten is de nachtegaal geen prachtige vogel. Een grijsbruine onderkant met lichtbruine bovenzijde, oranjerode staart en onopvallend geelbruinige poten. Al met al een onopvallende verschijning met een schitterende stem.
Eten De nachtegaal behoort tot de lijsterfamilie en zoekt zijn eten zet als andere lijsters hippend op de grond. Meestal zijn dat insecten.
Geluid Het woord nachtegaal wordt in het Nederlands ook gebruikt om van een persoon of een andere vogel te zeggen dat hij/zij/het mooi zingt. Dit komt natuurlijk omdat de nachtegaal voornamelijk bekent is om zijn zangkunsten.
Details
Luscinia megarhynchos Spanwijdte:
Nederlands Nachtegaal Lengte: 16,5 cm
Engels Rufous Nightingale Gewicht: tot 18-27 gram
Frans Rossignol philomèle Aantal: 6.500-7.500 broedparen
Duits Nachtigall Periode: zomer (broedseizoen)
Nest Het nest van de nachtegaal ligt op of vlak boven de grond. Het is een bouwsel van allerlei takjes, mos en gras. In het nest worden 4 à 5 (soms 6) eieren gelegd.
Gedrag De nachtegaal voelt zich het meeste op zijn gemak op dichtbegroeide plaatsen met veel ondergroei van bramen en brandnetels.
In april zijn de eerste alweer in ons land en in eind juli tot begin oktober vertrekken ze weer.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.