De IJsvogel (Alcedo atthis)

De IJsvogel, foto © Vogelbescherming Nederland
Familie De ijsvogel heeft hier in Nederland geen familie.
Kenmerken De ijsvogel is een van de mooiste vogels in Nederland, vind ik zelf. Vooral door zijn mooie oranje en blauwe kleuren. Ondanks die kleuren is hij toch moeilijk te zien. Meestal is hij te zien als een blauwe flits als hij voorbij vliegt. Hoewel het oranje veel feller is valt hij toch minder op dan het blauwe.
Eten De ijsvogel eet voornamelijk vis, waterinsecten en kikkers. In de winter is hij het meest te zien als hij zich van wak naar wak verplaatst op zoek naar eten.
Geluid De roep van de ijsvogel is een schelle.
Details
  Alcedo Atthis Spanwijdte: 24-26 cm
Nederlands IJsvogel Lengte: 16-17 cm
Engels Kingfisher Gewicht: 34-35 g
Frans Martin-pêcheur d'Europe Aantal: 600-700 broedparen
Duits Eisvogel Periode: hele jaar
Nest Hij graaft in een steile oever nestpijp van 40 cm tot zelfs 100 cm lang. Het vrouwtje legt daar 4 tot 8 eieren in die door beide ouders worden uitgebroed. In de winter is hij nog het beste te zien. Als dan veel water is dichtgevroren is de ijsvogel aangewezen op enkele wakken in het ijs. Als hij van het ene wak naar het andere verhuisd wordt hij nogal eens gezien, meestel een beetje van de bovenkant, zodat de blauwe kleuren het meest opvalt, omdat het oranje alleen aan de zijkant onder de vleugel zit. Hij vliegt snel, met snorrende vleugelslagen voorbij, met af en toe een korte glijperiode. Ondanks zijn naam (ijsvogel) kan hij absoluut niet tegen strenge winters.
Gedrag Met een tabel van de ijsvogelpopulatie kun je alle strenge winters opzoeken. De ijsvogel is in Nederland een broedvogel die hier het gehele jaar blijft: hij is dus een standvogel. Hij zwerft in de winter echter wel rond, op zoek naar eten. De ijsvogel kun je in de winter helpen door al het water met vis 'ijsvrij' te houden, niet door middel van voeding. De ijsvogel was vermeld op de rode lijst, maar op de nieuwe rode lijst van 2004 is de ijsvogel niet meer te vinden, mede dankzij speciale beschermingsmaatregelen zoals 'Project IJsvogel: beekherstel'.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.