De Buizerd (Buteo buteo)

De buizerd - Gert van der Schaaf
De buizerd - Rob Bouwman - www.vogelsindekempen.nl
Familie De buizerd is de enige van de Buteo-familie die in Nederland broedt. De Ruigpootbuizerd (Buteo lagopus) is een wintergast uit Scandinavië die vooral op de Waddeneilanden en in Flevoland overwintert, circa 500 exemplaren.
Kenmerken De meest voorkomende grote roofvogel in Nederland. De stand is de afgelopen 15 jaar bijna verdubbeld, laatste paar jaar weer iets afnemende.
Zeer variabel gekleurd, er zijn exemplaren geheel donkerbruin en er zijn exemplaren die grotendeels wit zijn. Vaak echter donkerbruin. In vlucht te herkennen aan de brede, afgeronde vleugels en vleugels in een ondiepe V. Volwassen vogels hebben een donkere achterrand aan de staart en vleugels.
Verschilt van Wespendief (Pernis apivorus) door een bredere kop, kortere staart met scherpere hoeken en vleugels in ondiepe V. Ook maakt de buizerd een wat compactere indruk.
Eten Echte vleeseter, eet wat voorhanden is; knaagdieren, jonge vogels, aas (bv verkeersslachtoffers), regenwormen en insekten.
Geluid Een luid, langgerekt en klagend (of miauwend) pie-jouw.
Details
  Buteo buteo Spanwijdte: 113-128cm
Nederlands Buizerd Lengte: 51-57 cm
Engels Common Buzzard Gewicht: 700-1000 gram
Frans Buse variable Aantal: 8.000-10.000 paren
Duits Mäusebussard Periode: hele jaar
Nest 2 tot 4 eieren, meestal 3. De eieren zijn wit met bruine vlekken en vegen. In 28-31 dagen worden de eieren uitgebroedt en de jongen blijven nog 6 tot 7 weken in het nest. Het nest zelf wordt hoog in een boom gebouwd van dode takken en bekleed met dennentakken en lariks.
Gedrag Hangt vaak bewegingsloos in de wind of bidt. Cirkelt ook vaak op de termiek omhoog. Zit vaak op de uitkijk in bomen, palen of bordenl; alles wat overzicht biedt over een vlak jachtterrein. In de periode augustus-november komen exemplaren uit het Noord-Oosten hier aan om te overwinteren. De voorjaarstrek is vooral in maart-april.
Versie 2.2 © Niets van deze site mag letterlijk, zonder toestemming van de auteur, worden gebruikt of verspreid worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen.